Nu starter dette års stævnesæson snart og da sporten stadig er ny, oplever jeg tit, at mange ikke helt forstår, hvordan det fungerer med Mountain Trail score sheets, strafpoint, og sammentælling af point. Derfor vil jeg i denne måneds indslag forklare jer, hvordan det hele forgår.

Vigtigt at vide om Mountain Trail Score Sheets

Mountain Trail Score Sheets er dommersedlen, hvor dommeren holder styr på pointene for hver øvelse og for hver ekvipage. Et Score Sheet har flere ekvipager på, og tæller kun point – ingen kommentarer. Det betyder, at du ikke får udleveret dit score sheet, ligesom man eks. gør ved en dressur klasse.

Score sheetet indeholder kun startnumrene (et ord) på ekvipagerne – ingen navne. Startnummer står under “ENTRY#”.

Forhindringerne står kun angivet med nummer, og det er det nummer som forhindringen er i, altså det pattern (den bane) du skal ride.  Derfor er det vigtigt, at du sammenholder din score sheet med klassens pattern bagefter.

Mountain Trail Score Sheets

Straf Point

Og så til strafpoint eller ”deductions” som vi kalder dem.

Hver forhindring har en værdi af 9 point fra start. Forhindringen er delt op i tre dele, Entry (indgang), Body (krop) og Exit (udgang), som henholdsvis har en værdi af 2, 5 og 2 point.

I Mountain Trail gør vi tingene lidt anderledes, end du måske er vant til fra andre discipliner, her trækker vi nemlig som udgangspunkt point fra, i stedet for at give dem. Det vil altså sige, at hvis du på en forhindring modtager 0´er, så har du klaret en forhindring uden at modtage nogle strafpoint, og du kan være rigtig godt tilfreds med din præstation!

På billedet nedenfor kan du se, at hver forhindring har tre små kasser, dette repræsentere de tre dele af forhindringen, og det er her, du kan se hvor mange strafpoint, du har modtaget på hver del. Det højeste antal strafpoint du kan få for hver del er altså: entry -2, body -5 og exit -2. 

Den store kasse ved siden af, bruger vi til at tælle strafpointene sammen, dvs. har du modtaget -1 på entry, -2,5 på body og -0,5 på exit, kommer der til at stå -4.  (Se forhindring 1 på billedet)

Wow-point

Det er også muligt at modtage +points, dette kalder vi i daglig tale et ”WOW-point”, netop fordi det gives, når dommerne er efterladt med en wow følelse, efter at have set en ekvipage gennemføre en forhindring.  Helt konkret så er det, når noget er ekstra lækkert at se på!

Du kan opnå et halvt eller helt wow point for hver del af forhindringen, dvs. et max på +3, eller du kan være heldig at opnå 1 wow point for exit, men har måske fået -1 på entry – nu går din score lige op og du var heldig at komme ud med 0 og derved dine 9 point intakte (se forhindring 2 på billedet)

Horsemanship Point

Til højre på billedet, lige inden kassen med din total score, er der en kasse, hvor dommeren kan give op til 5 horsemanship point. Horsemanship pointene er en overordnet vurdering af jeres ridt imellem forhindringerne, eks. trækkes fra hvis hesten altid hænger lidt for langt bagud i snoren, eller går lidt for hurtigt i forhold til, hvad handler eller rytter ønsker. Hesten straffes eller korrigeres unødigt imellem forhindringerne, hvis hesten spiser græs osv. Kort sagt ridtet mellem forhindringerne skal også være så lækkert som muligt.

Beregning

Til sidst ses en kasse med en lille kasse indeni, her er din total score i den store kasse, og din placering i den lille.


Nu er det så blevet tid til, at snakke lidt om hvordan, vi så udregner jeres point. Det er nemlig sådan at, hver ekvipage starter med 70 point, ligegyldigt hvor mange forhindringer der er i klassen. (Det skal du ikke forstå hvorfor – det er blot sådan man gør 😉 )

Det er så herfra, at vi trækker jeres sammentalte strafpoint for hver øvelse fra og derefter ligger evt. horsmanship-point til. Regnestykket for ekvipagen vidst på billedet ville altså være:


70 (point som udgangspunkt)

-4-0-3-0-0,5-1-8-2-1,5+1-0= 51
51+3(horsemanship point) = 54
I alt: 54 point

Det hele kan godt virke lidt forvirrende i starten, men når man først får det lært, giver det ret god mening. Jeg håber i hvert fald, at dette indslag har givet jer lidt klarhed om emnet.

I løbet af maj, vil dette opslag i mindre dele, blive delt på vores fb gruppe Mountain Trail Danmark, her har du mulighed for at stille spørgsmål til mig, hvis der er noget, du ikke helt forstår, eller ønsker at få uddybet.

Så husk at få tilmeldt til årets stævner, det første er i maj og børnestævnet er i Juni, og husk også dem på sjælland;)

Rigtig god maj til jer alle sammen!

Michelle Lange, IMTCA Dommer