Mit Navn er Michelle Lange, jeg er Uddannet Mountain Trail Dommer og en af de dommere som I vil møde til stævnerne i 2021

I denne blog vil jeg snakke lidt om de fejl, som jeg som dommer oftest ser, når jeg dømmer mountain trail stævner og hvad du kan gøre for at undgå at lave samme fejl. 

De fire mest brugte strafpoint til mountain trail stævner:  

  • Tics  
  • Off center 
  • Skæv entry/exit  
  • Hesten stopper for at græsse, som bliver betragtet som “break of gait”.  

Tics

“Tic” er når hestens hove rammer en forhindring, som den skal gå igennem eller op på. Det kan altså f.eks. være en forhindringen “Ladder”. Forhindringen ligner en stige som ligger på jorden, og hesten skal sætte en hov i hvert mellemrum når den går igennem. Vi ser ofte mange “tics”på denne forhindring, altså at hesten hov går imod selve stigen når den går fremad, og selvom et “tic” kun trækker ned 0,5 point, kan det altså nå at blive til mange point, på en lang forhindring som denne. Tics giver straf point på alle forhindringer undtagen “Scramble” da det her ikke giver mening. På en simple bro, kan hesten slå hoven imod kanten af broen, eller på et trappetrin eller imod stenene i sten marken.  


Det kan være svært at træne med decideret fokus på “tics”, men det handler især om at hesten er balanceret og koncentreret når den går ind i en forhindring, at både hest og menneske er årvågne og fokuseret på at yde deres bedste, derfor kan du gøre en stor forskel ved at huske an god indridning ind til forhindringen, og at du ikke er i vejen for din hest dvs. Sidder i balance, giver hesten den tøjle/snor den har behov for at kunne balancere sig. 

Off Center

“Off center”, betyder at du ikke befinder dig midt på forhindringen. Midten skal betragtes som midterste tredjedel af forhindringen .

Alt afhængig af hvor meget du viger fra midten, trækker “off center” ned med 0,5-1 point per heste længde ( hestens 4 ben i bevægelse). Det vil sige at hvis forhindringen er tre heste længder, kan du komme helt op –3 point, derfor er det vigtig at du forsøger at rette hesten op, hvis du kan se/mærke at du ikke er midt på forhindringen.

En anden ting som også er vigtig at tænke på er, hvis du deltager i de højere levels og skal lave en vendingen på forhindringen, så skal denne vending også være midt på forhindringen, ellers tæller dette også som at være “off center”.  


En god måde at tackle dette problem på er, at se dig godt om på banen til banegennemgang og f.eks. notere til dig selv at, “hvis jeg skal lige over denne bro, så skal jeg være lige ud for det her træ eller denne sten.” Ligeledes kan du også notere at, “når jeg laver en vending på denne forhindring, så er min hest på midten når den befinder sig lige ud fra det her træ,” eller hvad det nu måtte være, som passer på den bane. Det er vigtigt at huske på, at når du rider hesten, så er det dig der skal være lige midt på forhindring når du laver en vending.  

Skæv entry og exit

“Skæv entry og exit” – det her er virkelig trælse strafpoint at give, da det som oftest udelukkende er en rytter fejl. Entry er en hestelængde før forhindringen, dvs. hestens fire ben, og til og med at begge hestens forben er landet på øvelsen. Exit er fra hesten tager det første forben ud af forhindringen til og med alle fire ben er ude af forhindringen landet på jorden, dvs. Igen en hel hestelængde efter forhindringen. 

 Ved skæv entry og exit menes at, hesten ikke komme lige ind i forhindringen med alle fire ben, og alt afhængig af hvor skæv du er, koster det mellem –0,5-1 point. Det betyder at, du kan miste halvdelen af dine point for entry og exit på en fejl som nemt kunne have været rettet.  Du skal være opmærksom på at alle fire ben skal være lige i den angivne gangart før du starter din entry, så gør dig selv en tjeneste, og virkelig tænk over at give jer nok plads, til at rette hesten ud før forhindringen. På vej ud af forhindringen gælder samme princip, alle fire ben skal være ude af exit, før du begynder at styre hesten mod næste forhindring. Her kan du med fordel gøre som jeg nævnte med at være “off center” og notere til dig selv at “for at være helt nede af forhindringen skal jeg være f.eks. være nået helt ud til den her træstub “osv. 

Break of gait

Sidst men ikke mindst, vil jeg skrive lidt om problemet med heste, som bare ikke kan modstå det lækre græs og andet spiseligt som er på banen. Det er egentlig ikke et problem at hesten spiser på banen hvis den ikke stopper, ligesom det ikke tæller ned hvis hesten drikker mens den går igennem vand, så længe den holder sig i bevægelse, du opnår måske ikke et “wow” point men, det tæller heller ikke ned. Problemet ligger altså i at hesten stopper op, og derfor får noteret et “break of gait” som giver –1 point for hver gang hesten stopper. Det vil også trække ned i dine horsemanship point, hvis vi ser, at du hele tiden skal hive og skubbe på hesten, for at den ikke græsser mens du bevæger dig mellem forhindringerne. Det der er vigtigt at tænke på her er, at vi hellere ser at du har et lidt kortere reb eller lidt mere kontakt på tøjlen, uden det er superstramt selvfølgelig, og at du på denne måde kan forhindre hesten i at spise græs ved blot at lave et lille nyk eller lignede. Det tæller nemlig ikke ned at gøre dette, igen opnår du dog ikke et “wow” point på forhindringen, men du mister altså heller ingen point, hvilket er noget bedre end at få -1 point for hver gang hesten stopper. Nogle af vores forhindringer er lange og det kan nå at blive til mange straf point, hvis det er et problem for jer.  

strafpoint til mountain trail stævne

Det var de fire strafpoint som jeg som dommer oplever mest, jeg håber det måske kan give lidt hjælp til alle jer som, skal starte stævne hos Horse Park Denmark i år.  
 
– Michelle Lange, IMTCA Mountain Trail Dommer